21 Σεπ 2010

Ευτυχισμένα Γενέθλια!

Στην πολυαγαπημένη και μικρή μου Ράνια! Χρόνια Ευτυχισμένα !
.

Τό ιστορικό τεύχος τού ΑΝΤΙ..


Πιτσιρικάς τότε, το τεύχος αυτό με εντυπωσίασε, το θεώρησα συλλεκτικό (και ήταν και είναι) και αμέσως το καταχώνιασα στην βιβλιοθήκη μου. Μετά, μεγάλωσα, απέκτησα παιδιά, ανήψια κλπ συγγενείς, και όποτε μου δινόταν η ευκαιρία, το παρουσίαζα και έδειχνα την διαχρονικότητα της πολιτικής αλητείας.
Με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, πάντα με τριβέλιζε πως να το παρουσιάσω σε περισσότερους φίλους.
Ως εκ θαύματος, έπεσα στην σελίδα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, όπου ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Γιάννης Ιωάννου, μας το χαρίζει.
Κατεβάστε το και ξεφυλίστε το. Θα μάθετε πολλά, θα πικρογελάσετε αρκετά και θα διαπιστώσετε για μιά άλλη φορά ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην συμπεριφορά των "μικρο-πολιτικων" μας.
Όλα αυτά από το http://www.cartoonists.gr/full_note-books.php?newsid=513

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΕ PDF, ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Διαβάστε τα σχόλια του δημιουργού:
Με αφορμή τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη (βουλευτικές 2009) είπα ν’ ανεβάσω στο site της Λέσχης Γελοιογράφων και στο blog μου μια γελοιογραφική δουλειά, μοναδική στο είδος της που έγινε για τις εκλογές της 20ης Νοέμβρη 1977.
Ένα τεύχος του πολιτικού περιοδικού ΑΝΤΙ που βγήκε με τίτλο «Εκλογές σε σκίτσα» και αποτελούνταν κυρίως από γελοιογραφίες που είχα φτιάξει ειδικά γι’ αυτό. Ήταν η εποχή που θεωρούσα ακόμη τη γελοιογραφία, πολιτικό εργαλείο.
Την ιδέα για το τεύχος, τα κείμενα και την ιστορική επιμέλεια είχε ο φίλος Ηλίας Νικολακόπουλος που τότε αναφερόταν ως Ηλίας Καράς.
Εγώ υπέγραφα μ’ ένα «Ι.»
Το τεύχος σχολιάζει κατ’ αρχήν την ίδια την έννοια των εκλογών και στη συνέχεια το ιστορικό των εκλογών στην Ελλάδα. Καταλήγει με το πολιτικό κλίμα της εποχής.
Σ’ αυτό το τελευταίο κομμάτι υπάρχουν αρκετά σκίτσα μου δημοσιευμένα ήδη στο Βήμα, όπου δούλευα τότε (ξεχωρίζουν από το δουλεμένο τους στυλ).
Οι ίδιες οι εκλογές του ’77 ήταν καθοριστικές για την πολιτική ιστορία της χώρας. Η Ν.Δ. έχασε σημαντικό έδαφος και έβλεπε ένα νέο πόλο στα ακροδεξιά της. ΤΟ ΠΑΣΟΚ καβατζάρισε οριστικά την Ένωση Κέντρου και το ΚΚΕ έμενε κυρίαρχη δύναμη της Αριστεράς.
Γιάννης Ιωάννου

Τα αποτελέσματα της 20/11/77 ήταν
ΝΔ 41,8%, έδρες 171
ΠΑΣΟΚ 25,3% έδρες 93
ΕΔΗΚ 12% έδρες 16
ΚΚΕ 9,4% έδρες 11
Εθν.Παράταξη 6,3% έδρες 5
ΚΚεσωτερικού 2,7% έδρες 2

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΕ PDF, ΚΛΙΚ ΕΔΩ

20 Σεπ 2010

Ο ΜΑΧ KEISER ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ!

Βορειον Σέλλας


Απολαύστε το βόρειο σέλλας στον ουρανό του Tromsø της Νορβηγίας.
από την ΝΑΣΑ.

Και μην ξεχνάτε...εκλογές έρχονται.

Όλοι την ίδια... υγρή ψήφο! Σε Όλους!

Ελληνικός Λαός. Ένας Βλάκας και Μισός!

Αφιερωμένο σε όλους μας!

17 Σεπ 2010

Είναι τηλεσκόπιο;;;


Kατα την διάρκεια κατασκευής δρόμου μεταξύ του 1955-1960 στα νότια της Ακροπόλεως, ανακαλύφθηκε θραύσμα αγγείου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.καί αναπαριστά γυναίκα πού κρατά έναν αυλό (;) ή ένα τηλεσκόπιο(!!!).
Η αρχαιολογική υπηρεσία άραγε μελλετησε περεταίρω το θέμα;
Το εύρημα βρίσκεται στο μουσείο της Ακροπόλεως (εκθ.αρ.ΝΑ.55.Αα, 4), πιστεύω ακόμα.
Πάντως κάποιο εργαλείο θα είχαν οι πρόγονοί μας για να μελετούν απο κοντά τα αστέρια, αν κρίνουμε από τον Πυθέα, που είχε εντοπίσει ότι ο βόρειος ουράνιος πόλος και ο πολικός αστέρας δεν συμπίπτουν. Ο δε Ίππαρχος χρησιμοποίησε " διόπτρα" γιά να εκτιμήση την φαινόμενη διάμετρο του Ήλιου και της Σελήνης υπολογίζοντας την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αυτών σωμάτων. Επιπλέον ανακάλυψε έναν αστέρα που δεν υπήρχε πριν (πιθανόν κομήτης) στον αστερισμό του Σκορπιού.
Επιπλέον αναφέρονται οι "διόπτρες" του Ήρωνος, του Αρχιμήδη και του Δικαιάρχου. Βέβαια πιθανόν να ήταν διόπτρες-αστρολάβοι και όχι τηλεσκόπια (όπως αυτή του Ήρωνος), αλλά δεν μπορεί να είχαν τόσο καλή όραση αυτοί οι άνθρωποι!
Κι αυτή η απεικώνιση στο θραύσμα; να είναι αυλός που τον φυσάει με το.. μάτι της η κοπέλα;;;

Το ένστικτο της αναπαραγωγής και η Αιώνια Γυναίκα ή How to get a girl - www.affairs.in..

14 Σεπ 2010

Ο μικρός ήρως.


Ο Γεράσιμος Ραφτόπουλος είναι ο νεότερος υπαξιωματικός στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Γεννήθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς το 1900.
Κατά το 1ο Βαλκανικό Πόλεμο, εναντίον των Οθωμανών, κατατάχθηκε εθελοντικά στην ηλικία των 12 και έγινε δεκτός ως οπλίτης του 18ου Συντάγματος Πεζικού της IV Μεραρχίας. Για το θάρρος του στη μάχη του Σαραντάπορου, έλαβε ένα τυφέκιο Manlicher – Schonauer ως δώρο. Στη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά το 1913, κατάφερε να ξεφύγει από αιχμαλωσία, σκοτώνοντας 3 από τους 5 Βούλγαρους που τον είχαν αιχμαλωτίσει. Επιστρέφοντας στις Ελληνικές γραμμές, βρήκε ένα τραυματισμένο Εύζωνα και τον μετέφερε σώζοντάς τον, από βέβαιο θάνατο. Για την ανδρεία του, προήχθη στο βαθμό του Δεκανέα την 28η Αυγούστου 1913 σε ηλικία 13 ετών.

Η «Εστία» της 23ης Αυγούστου 1913 έγραφε για αυτόν το μικρό Ήρωα:
« Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. Σας παρουσιάζομεν σήμερον τον μικρότερον υπαξιωματικόν του Ελληνικού Στρατού. Είναι ηλικίας 12-13 ετών και κατάγεται από το Φισκάρδον της Κεφαλληνίας. Το όνομα του ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ. Ο πατέρας του αρτοποιός εις την Ύδραν, η μητέρα του μένει εις τον Πειραιάν και αυτός ήτο υπηρέτης εις Πύλον όπου τον εύρεν η επιστράτευσις.
Το πολεμικόν μένος που είχε καταλάβει όλον τον κόσμο, ηλέκτρισε και τον μικρόν υπηρέτην, ο οποίος εζήτησεν αμέσως όσα χρήματα είχε να λαμβάνει από τον πάτρωνα του και την επομένη απεβιβάζετο εις Αθήνας, παρουσιασθείς εις το Στρατολογικόν γραφείον όπως καταταχθή εθελοντική. Η ηλικία του δεν εβοήθησε την αποδοχήν της αιτήσεως του και ο μικρός έφυγε από το γραφείον λυπημένος αλλ’ όχι και απηλπισμένος.
Μίαν πρωίαν διαφυγών την προσοχήν των φρουρών, εσκαρφάλωσεν εις τον μεταξύ των δύο βαγονίων χώρον και μαζή με τον στρατόν έφθασεν εις την Λάρισσαν, όπου επί τέλους μετά την τόσην του επιμονήν εγένετο δεκτός εις το 18ον σύνταγμα της 6ης μεραρχίας ως «παιδί του συντάγματος».
Εις την μάχην της Ελασσώνος έγεινε κάτοχος Τουρκικού λαφύρου, όπλου Μαρτίνι, με το οποίον έλαβε το βάπτισμα του Πυρός. Η ανδρεία του εξετιμήθη από όλους και εις την μάχην του Σαρανταπόρου του εδόθη εις ένδειξιν αναγνωρίσεως της ικανότητός του, Μάλινχερ.
Εις την πεισματώδη μάχην του Κιλκίς ευρέθη μεταξύ πέντε Βουλγάρων αιχμάλωτος, αλλά καθ’ ην στιγμήν οι Βούλγαροι ησχολούντο να εύρουν κανένα σχοινί δια να τον δέσουν, αυτός αρπάζει το Μάλινχερ και ρίπτει νεκρούς τους τρεις, ενώ οι δύο άλλοι εσώζοντο δια της φυγής.
Κατ’ αυτόν τον τρόπον, ο μικρός στρατιώτης έσωσε και έναν τραυματίαν εύζωνον, όστις θα περιήρχετο εις χείρας των δημίων. Το γεγονός τούτο της ανδραγαθίας του λιλυπουτείου υποδεκανέως επιστοποιήθη και επισήμως, μεθ’ ο και ο διοικητής του, τον προήγαγε εις δεκανέα».


Εδώ, απόσπασμα φωτογραφίας του Μικρού Γεράσιμου από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 15/9/1913, σελ. 6

( http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html)


Αφιερωμένο σε όλες τις μανούλες, στους "κουραμπιέδες" και κυρίως σε όλους τους σημερινούς "ήρωες, που έχυσαν το αίμα τους προ των πυλών του Πολυτεχνίου" !

8 Σεπ 2010

Μάχη του Μαραθώνα, 2.500 χρόνια!


Εχθροί μας δεν είναι οι Πέρσες, ούτε οι Ιρανοί, ούτε οι Μουσουλμάνοι.
Εχθροί μας είναι οι ίδιοι οι εαυτοί μας!
Φουκαράς. 2010

Μια εκδήλωση με διπλό στόχο, να σηματοδοτήσει την απαρχή της αποκατάστασης του τραυματισμένου ιστορικού τοπίου του Μαραθώνα και ταυτόχρονα να αναβιώσει μια από τις θρυλικές στιγμές της ανθρώπινης Ιστορίας εκπέμποντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η δύναμη του ανθρώπου, όταν πιστεύει σε αξίες και στον εαυτό του, ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες, οργανώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου, 2500 χρόνια μετά την μάχη στον ιστορικό τύμβο.
Στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και του Δήμου Μαραθώνα, που έχουν την πρωτοβουλία, είναι να εδραιωθεί ο Μαραθώνας -σύμβολο στην ιστορία των αιώνων- ως τόπος προορισμού για επισκέπτες Έλληνες και ξένους, τοπίο με ιδιαίτερη φύση, ο μεγαλύτερος Αττικός βιότοπος, με τον σπάνιο πευκώνα και την παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.
Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την διαμόρφωση μιας σειράς πολιτιστικών διαδρoμών για πεζούς και ποδηλάτες, όπου για πρώτη φορά ο επισκέπτης με την βοήθεια σηματοδοτημένων διαδρομών θα μπορεί να περιπλανηθεί στον χώρο, σε διαδρομές που ενώνουν μνημεία του...

7 Σεπ 2010

Α Ι Σ Χ Ο Σ! Ελληνας πλοίαρχος, 6 μήνες όμηρος πειρατών


Στα χέρια των Σομαλών πειρατών βρίσκονται εδώ και έξι μήνες ο 61χρονος πλοίαρχος Γεώργιος Σκαλίμης από τη Σύρο και 14 ναυτικοί από τη Σρι Λάνκα. Ομηροι στο πλοίο τους, υπό τη συνεχή απειλή των όπλων, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα εκλιπαρούν για το ενδιαφέρον των αρχών.
Μόνον υποσχέσεις έχει λάβει, όπως καταγγέλλει στην «Ε» η σύζυγος του καπετάνιου, Μαρία Σκαλίμη, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου έχει απευθυνθεί επανειλημμένως ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας της οποίας απαιτείται η συγκατάθεση για την εκταμίευση των λύτρων.

Ενάμισι εκατ. ευρώ

Το πλοίο κατελήφθη την 1η Μαρτίου 2010 από Σομαλούς πειρατές ενώ κατέπλεε στον κόλπο του Αντεν της Σομαλίας με προορισμό την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Για την απελευθέρωσή του οι πειρατές ζήτησαν το ποσό του ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία σαουδαραβικών συμφερόντων έχει ήδη από τις 20 Μαΐου καταθέσει τα χρήματα των λύτρων. Απαιτείται όμως η υπογραφή της σαουδαραβικής κυβέρνησης για την εκταμίευσή τους. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της αραβικής χώρας αρνείται να υπογράψει, με την αιτιολογία ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες-πειρατές για την αγορά όπλων.

«Είμαι απελπισμένη», είπε στην «Ε» η κ. Μαρία Σκαλίμη, σύζυγος του πλοίαρχου και μητέρα τριών παιδιών. «Πολεμάω μόνη μου. Εχω χτυπήσει πολλές πόρτες, αλλά έλαβα μόνον υποσχέσεις. Ηταν το τελευταίο ταξίδι του συζύγου μου πριν από τη σύνταξη και τώρα κρατείται έξι μήνες όμηρος. Μου επιτρέπουν να του μιλάω μόνο ένα λεπτό κάθε είκοσι ημέρες. Μου μεταφέρει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται αυτός και το πλήρωμά του. Βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή των...

Εγινε ο ανασχηματισμός;

6 Σεπ 2010

6/9/1955 Η νύχτα των κρυστάλλων

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όλα φαινόταν ήρεμα στήν Πόλη. Μια μικρή ομάδα φοιτητών ήταν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία του Ταξίμ, στην κορυφή του Πέρα, διαδηλώνοντας εναντίον της Ελλάδος. Η Ελλάδα ήταν πάντα ό συντηρούμενος από τις Τουρκικές αρχές στό­χος του όχλου. Οι πέντε μεγάλοι δρόμοι πού οδηγούσαν στην Πλατεία Ταξίμ γέμισαν ξαφνικά με ένα μαινόμενο όχλο οπλισμένο με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σκεπάρνια, σφυριά και σι­δερένιους λοστούς πού φώναζε «Kahrolsun giavourlar!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και «Yikin, kirin, giavourdur!» (Σπάστε, γκρεμίστε είναι γκιαούρης!).

Οταν μαζεύτηκαν 50.000 περίπου άτομα, αλαλάζοντος όχλου, μπήκε σε εφαρμογή η επόμενη φάση του σχεδίου: Καταστροφή όλων των ελληνικών περιουσιών και βεβήλωση όλων των Ιερών και Όσίων του Ελληνισμού της Πόλης. Οι οδηγίες πού είχαν δοθεί ήταν να μη μείνει τίποτα όρθιο.

Ακολούθησαν ώρες πραγματικής κόλασης. Ενα μέρος του όχλου κινήθηκε στο Istiklal Caddesi, το περίφημο Πέρα, πού στο ένα χιλιό­μετρο της διαδρομής του είχε, σαν το πιο φημι­σμένο εμπορικό κέντρο της Πόλης, 700 περί­που μαγαζιά πού το συντριπτικό τους ποσοστό άνηκε σε Ελληνες.

Χρυσαφικά μεγάλης αξίας λεηλατήθηκαν μέσα σ' ελάχιστα λεπτά απ' τους συμπλεκόμενους μεταξύ τους διαδηλωτές. Οταν ο όχλος έφθασε στην Αγία Τριάδα, ακούστηκαν οι κραυγές «Ανάθεμα στους άπι­στους!» και ο όχλος εισέβαλε στην εκκλησία. Ο,τι κινητό υπήρχε στον ναό καταστράφηκε ή βεβηλώθηκε. Εικόνες, άγια σκεύη, ράσα ήταν ο στόχος του μανιασμένου όχλου.

Το Πέρα μέσα σε λίγες ώρες άρχισε να αλλάζη όψη. Ό δρόμος αποκτούσε ένα περίεργο υπόστρωμα, πού ήταν ένα μίγμα απ' τα πράγ­ματα πού καταστρεφόταν: μηχανήματα, γούνες, ρολόγια, παπούτσια, λάδια, τυριά, υφά­σματα, πιατικά, ρούχα, διάφορα άλλα είδη τροφίμων και ένδυσης, ανακατεμένα, κάτω απ' το βάρος του όχλου πού κινιόταν συνεχώς, δημιούργησαν σιγά-σιγά μια υπερυψωμένη μάζα λασπώδη καί λιγδερή.
Στό μεταξύ το σχέδιο της καταστροφής όλων των ελληνικών περιουσιών της Πόλης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη: Εκατό ομάδες εκτελούσαν το φρικιαστικό τους έργο σε μια τεράστια έκταση απ' τον Βόσπορο ως τη θά­λασσα του Μαρμαρά. Οι επί κεφαλής των διαδηλωτών με καταλό­γους σπιτιών και καταστημάτων των Ελλή­νων, διεύθυναν τις ομάδες του όχλου.
Ηταν ένας οργανωμένος τυφώνας πού σά­ρωνε τα πάντα στο πέρασμα του. Δεκάδες Ελληνες πολίτες και κληρικοί κακοποιήθη­καν. Λεηλατήθηκαν ή παραδόθηκαν στις φλό­γες 73 ελληνικές εκκλησίες. Καταστράφηκαν εικόνες, αγιογραφίες και σκεύη ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής άξιας. Κατα­στράφηκαν ολοσχερώς και τα 26 Ελληνικά σχολεία. Ή Πατριαρχική Σχολή του Φαναρι­ού πού ιδρύθηκε το 1453 και ή Θεολογική Σχο­λή της Χάλκης υπέστησαν το μένος του όχλου με ιδιαίτερη βαρβαρότητα. Το Ζάππειο Λύκειο δέχτηκε την επιδρομή του...

Η Θάλεια Δραγώνα άνοιξε την κερκόπορτα σε Τούρκους δασκάλους!!


Νέα πρόκληση της γραμματέως του υπουργείου Παιδείας

«Λουκέτο» στην Ελληνική Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, στην οποία εκπαιδεύονται δάσκαλοι για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, έβαλε το υπουργείο Παιδείας, τουλάχιστον για φέτος. Ικανοποίησε έτσι το πάγιο αίτημα της Aγκυρας να κλείσει την Ακαδημία και οι εκπαιδευτικοί να διορίζονται από την Τουρκία!

Εισηγήτρια της απόφασης φέρεται ότι είναι η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Θάλεια Δραγώνα. Πρόκειται ασφαλώς για κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα» με τους εξ ανατολών γείτονες.

Το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά όταν, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απαίτησε την αντικατάσταση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης από ένα πανεπιστήμιο αποκλειστικά για μουσουλμάνους.

Συγκεκριμένα, η αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας την αντικατάσταση...

3 Σεπ 2010

Απο τον πλανήτη Ερμή, με αγάπη.

Ιδού πως φαινόμαστε από τον πλανήτη Ερμή! Μία φωτογραφία της Γής μας με την Σελήνη μας, δίπλα-δίπλα, όπως το φωτογράφησε... όχι κάποιος κάτοικος του Ερμή αλλά η κάμερα του διαστημοπλοίου ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ (MESSENGER) στις 6 Μαίου 2010.

Το διαστημικό σκάφος έχει αποστολή να ανακαλύψει μικρούς βράχους, αστεροειδείς ανάμεσα στον Ερμή και τον Ήλιο. Μέχρι τώρα δεν έχει βρει τίποτα, αλλά θα συνεχίσει μέχρι το 2011. Αυτά τα βραχάκια λέγονται vulcαnoids. Η απόσταση του MESSENGER από τη Γη ήταν 183 εκατομμύρια χιλιόμετρα κατά την ώρα της φωτογράφησης, όταν η απόσταση Γης Ηλίου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

όλα αυτά και άλλα πολλά από τον κο Αλέξανδρο Διαμαντή και το http://astro.pblogs.gr/

Photo: Date Acquired: May 6, 2010
Image Mission Elapsed Time (MET): 181616382
Instrument: Wide Angle Camera (WAC) of the Mercury Dual Imaging System (MDIS)
WAC Filter: 2 (clear filter)
Field of View: The WAC has a 10.5° field of view

Ένας Γιώργος, ήρωας δύο λαών.


Γεώργιος Σαΐνοβιτς Ιβάνοφ (Jerzy Szajnowicz Iwanow) 14/12/1911 - 4/1/1943
Ε
κείνο το πρωϊνό της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου του 1943 ένα καμιόνι έκανε το «δρομολόγιο του θανάτου». Τη διαδρομή δηλαδή από τις φυλακές Αβέρωφ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Άρειος Πάγος) στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, το μόνιμο τόπο εκτελέσεων. Τον τελευταίο καιρό τα δρομολόγια είχαν πυκνώσει. Στο Ανατολικό Μέτωπο ο πόλεμος έπαιρνε άσχημη τροπή για τους Γερμανούς. Οι Σοβιετικοί είχαν καταφέρει να πάρουν το πάνω χέρι και στην Ελλάδα οι αρχές κατοχής είχαν μετατρέψει τις δίκες σε παρωδία. Μέσα στο καμιόνι οι μελλοθάνατοι έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί. Περίμεναν ένα θαύμα για να αποτρέψουν το μοιραίο. Μιαστιγμιαία αμηχανία των φρουρών τους που θα άλλαζε τη μοίρα τους. Οι μελλοθάνατοι ήταν ο Γιέρζυ (Γιώργος) Ιβάνοφ, πολωνός μεγαλωμένος στην Ελλάδα, δεινός σαμποτέρ και πράκτορας των Άγγλων και οι συνεργάτες του Βασίλης Μαλιόπουλος και Γιάννης Κοντόπουλος.
Ο Ιβάνοφ τη στιγμή που θεώρησε κατάλληλη, επεχείρησε το σάλτο προς την ελευθερία. Εξουδετέρωσε τους φρουρούς του και με χέρια δεμένα από τις χειροπέδες πήδηξε από το καμιόνι. Οι φρουροί πυροβόλησαν. Μια σφαίρα τον βρήκε στη πλάτη. Σε κακή κατάσταση τον μετέφεραν στον τόπο της εκτέλεσης με τους συνεργάτες του. Λίγο πριν πεθάνει φώναξε: «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα». Η σκηνή θα μπορούσε να είναι παρμένη από ταινία του Τζέϊμς Πάρις ή κάποια παραγωγή του Χόλυγουντ όπου η υπερβολή είναι δεδομένη. Κι όμως είναι αληθινή.
Κάπως έτσι έβαλε τέλος στη ζωή του στα 32 του χρόνια ο Γιέρζυ Ιβάνοφ, ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, πρώην πρωταθλητής Ελλάδος στη κολύμβηση και άνθρωπος σύμβολο στη Πολωνία, αλλά και στην Ελλάδα. Άλλωστε το Ιβανόφειο στη Θεσσαλονίκη φέρει το όνομά του. Αρκεί ένας ηρωικός θάνατος για τέτοιες τιμές; Ασφαλώς και όχι. Χρειάζεται και μια ζωή γεμάτη δράση και πίστη στα ιδανικά. Ο ήρωάς μας τα είχε όλα σε υπερθετικό βαθμό.


Ο Ιβάνοφ ήταν ο καρπός του έρωτα της Πολωνέζας Λεονάρτα Σαϊνοβιτς και του Ρώσου αξιωματικού στο τσαρικό στρατό Βλαντιμίρ Ιβάνοφ. Γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 Φεβρουαρίου 1911. Γρήγορα βρέθηκε στον Καύκασο όπου καλούσε τον πατέρα του το καθήκον και η έκρηξη της Ρωσικής επανάστασης έφερε την μητέρα του με το νεαρό Γιέρζυ στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς άντρα, αλλά με ένα παιδί 14 χρόνων. Εκεί η Λεονάρντα παντρεύτηκε τον Γιάννη Λαμπριανίδη που είχε δύο γιούς από προηγούμενο γάμο, τον Αντώνη και τον Αλέξανδρο.

Με τη φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή


Ο πιτσιρικάς Πολωνός με το ρωσικό αίμα και την ελληνική οικογένεια γράφτηκε στον Ηρακλή το 1928. Έπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά αδυναμία του ήταν...

CHRONIA POLLA!

1 Σεπ 2010

HD 10180:Ανακαλύφτηκε ηλιακό σύστημα σαν το δικό μας!


Μεγάλη ημέρα η 24η Αυγούστου 2010.
Πανσέληνος σε γη και ουρανό και ανακοίνωση στο Στρασβούργο της μεγάλης ανακάλυψης ηλιακού συστήματος με 5 πλανήτες στον αστερισμό Υδρος-Hydrus στο νότιο ημισφαίριο. [Ύδρος (Λατινικά: Hydrus, συντομογραφία: Hyi) είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1603, από τους Keyser και Houtman στην Ουρανομετρία τους, και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι νότιος αστερισμός, αόρατος από την Ελλάδα, και συνορεύει με τους εξής επτά αστερισμούς: Ωρολόγιον, Ηριδανό, Τουκάνα, Οκτάντα, Τράπεζα, Δοράδα και Δίκτυον.
Ο αστερισμός δεν πρέπει να συγχέεται με τον αρχαίο αστερισμό Ύδρα, τον μεγαλύτερο σε έκταση από όλους τους αστερισμούς. Οι Γάλλοι αποκαλούν τον αστερισμό «η αρσενική Ύδρα», ενώ οι Γερμανοί der Kleine Wasserschlange, «το Μικρό Νερόφιδο».]

Είναι η πρώτη φορά, που ανακαλύπτουμε πλούσιο ηλιακό σύστημα σε πλανήτες σαν το δικό μας. Οι πέντε πλανήτες έχουν περίπου το μέγεθος του Ποσειδώνα και υποθέτουμε σχεδόν βάσιμα την ύπαρξη 2 ακόμα πλανητών μικρότερων σε μέγεθος, όπου ο ένας από τους δυο είναι μικρότερος από τη Γη. Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη αυτή, που δείχνει καθαρά ότι πλησιάζουμε σε πολύ μεγάλες και συναρπαστικές ανακαλύψεις.
Το σύστημα πήρε το όνομα HD10180.
Για την ανακάλυψη αυτή χρησιμοποιήθηκε ο φασματογράφος HARPS με τη μέθοδο της φασματοσκόπισης. Πραγματοποιήθηκαν 190 ξεχωριστές μετρήσεις και έχουμε στη διάθεσή μας τις τροχιές των πλανητών και τη διάρκεια των περιφορών τους, τις μάζες τους και την απόσταση από το μητρικό άστρο, αλλά και άλλα στοιχεία του ηλιακού συστήματος.
Η ανακάλυψη έγινε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο- ESO στη La Silla της Χιλής με το τηλεσκόπιο των 3.6 μέτρων.

Για περισσότερα ... αστέρια ... στο . http://astro.pblogs.gr/

ο Ήλιος μας, στις 25 Αυγούστου 2010